Rozrząd - zamienniki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gufi24
    Classic
    • 2010
    • 11

Rozrząd - zamienniki

Zamieszczone przez fan
    .Caly syf z ulicy,piach i pył wali prosto na silnik,oprzyrzadowanie i np.pasek co raczej nie przedluza zywotnosci tych czesci samochodu.
    no widzisz a ja mam 13 letnią corolle bez osłony i jest czysto ;-), tak się kiedyś robiło samochody hehehe

Masz jakieś zdjęcia tych osłon - ile cm długości ma ta krótsza osłona a ile dłuższa? o ile jest dłuższa? może zależy też od skrzyni biegów długość osłony?
  • adi2009
    Ambiente
    • 2009
    • 105

Rozrząd - zamienniki

Witam.
    Posiadam Octavie Tour z silnikiem 1.6 BFQ. Przebieg 87700km. Zamierzam wymienić w niej rozrząd. W ASO we Wrocławiu chcą 1350zł. Dowiadywałem się w jednym serwisie przy ul. Miedzyrzeckej (nie wiem czy moge podać nazwę firmy) ale jest to serwis VW, Seata, Skody i Audi. Ludzie raczej go chwalą, wymiana 750zł. Problem w tym, że zastosowane zostaną zamienniki a nie oryginalny rozrzad z pompą. Mechanik, który udzielał mi informacji powiedział, że udziela gwarancji na 90tys. Jak myślicie czy warto zaoszczędzić te 600zł i założyć zamiennik? Jakiej firmy najlepiej?

Komentarz

• Dachu
      Rider
      • 2008
      • 724
      • Octavia II (1Z3)
      • BGU 1.6 MPI 102 KM

ja bym kolego nie wstawial zamiennikow bo szkoda autka ja wyznaje taka zasade lepiej troszke odzalowac ale wstawic ori graty do autka.ja mam kolego na blacie 240 tysi ale i tak mimo to wstawialem ori rozrzad w aso,bo jak cos sie stanie to zawsze jest to jakas podkladka ze oni wymieniali.
      Skoda Octavia II 1.9 TDI BJB 105/250 niestety juz nie ma(ale w pamieci pozozstanie

obecnie Skoda Octavia II 2.0 TDI 187 km i 390 Nm + banan na twarzy

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ck+king++dachu

Komentarz

• lonerr
        Rider
        • 2006
        • 402

Skoro udziela 90 tyś gwarancji na wymianę lub pewno 2 lata oraz daje pieczątkę w książce serwisowej to czemu nie .... - dopytaj - Nie ori części to jakie zamienniki ?

Oryginalne części to 90 tyś - diesel lub 2 lata , pisali ludzie na forum, że z tą gwarancją za granicą która przysługuje to różnie
        Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
        Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• rss
          L&K
          • 2009
          • 1098

dokladnie. dowiedz sie co to za zamiennik, bo jedne drugim nie rowne. aha - miej tez na uwadze ze cena ASO to jakies 1.5 'normalnej'.
          kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• adi2009
            Ambiente
            • 2009
            • 105

Ten zakład to ASO Autoexpres we Wrocławiu. Podobno dobry fachowiec. Poczytałem informacje na internecie i chwalą. Niestety nie wiem co to za zamiennik. Postaram sie dowiedzieć. Ktoś już wymieniał w tej firmie rozrząd?

Komentarz

• Thundi
              L&K
              • 2005
              • 1157

Zamieszczone przez adi2009
              Ten zakład to ASO Autoexpres we Wrocławiu. Podobno dobry fachowiec. Poczytałem informacje na internecie i chwalą. Niestety nie wiem co to za zamiennik. Postaram sie dowiedzieć. Ktoś już wymieniał w tej firmie rozrząd?
              Zaglądał ktoś do polecanych :?: chyba nie.

Ten zakład dobrze serwisuje auta i ja z nimi nigdy nie miałem problemu. Rozrząd też oni mi wymienili i też na zamiennikach (INA, Ruville i SKF - czyli polecane na tym forum firmy)

Co do części do 1.6 ci nie powiem bo w dieslach siedzę.

ps: firma nie robi problemu - możesz kupić oryginał rozrządu (kilka sklepów we Wrocławiu jest) i też ci wymienią.
              O ortografie dba FF.
              Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
              http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• adi2009
                Ambiente
                • 2009
                • 105

A jak wygląda u nich sprawa gwarancji? Dostaje się na piśmie na 90tys albo 2 lata? Możecie podać namiary na sklepy we Wrocławiu, gdzie można kupić oryginalny rozrząd?

Komentarz

• Thundi
                  L&K
                  • 2005
                  • 1157

A jak wygląda u nich sprawa gwarancji? Dostaje się na piśmie na 90tys albo 2 lata?
                  Gwarancję dostałem na piśmie na 90tyś lub 3 lata. Namiary na sklepy podam ci jak wrócę (po 16:00)
                  Ale w ASO też dostaniesz.
                  O ortografie dba FF.
                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• adi2009
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 105

ASO coś kręci.Dzwoniłem to Pani mi powiedziała, że pompa będzie kosztować x zł zakładając,że moja będzie w dobrym stanie. Nawet nie wspomniałem, że chce u nich wymienić. Czyżby regenerowali i wkładali innym jako nowe???

Komentarz

• pedro
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 178

Nie sądzę żeby w ASO chcieli oszczędzac na pompie zakładając kompletny nowy rozrząd.
                      Za dużo przy tym pracy i kosztów gdyby regenerowana pompa siadła.

Jeśli chodzi o TDI to wymieniacie hydrauliczny napinacz razem z rolkami, paskiem i pompą?
                      Na taki jak jest to w tym komplecie:
                      Pozdrawiam
                      pedro

Komentarz

• adi2009
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 105

Koszt wymiany rozrządu w Octavce 1.6 w ASO we Wrocku to 1350zł. Wartość części to ok 500zł. Ja juz we Wrocławskie ASO nie wierzę po tym co przeczytałem na internecie i po tym jak mi zrobili przegląd. Niestety albo stety rozrząd wymienię w Autoexpress na zamiennikach (INA, Ruville i SKF) za połowę ceny i z gwarancją!

Komentarz

• Thundi
                          L&K
                          • 2005
                          • 1157

Źle się wyraziłem części możesz kupić w ASO (bez założenia) i założyć gdzie indziej.
                          Dzwoniłem to Pani mi powiedziała, że pompa będzie kosztować x zł zakładając,że moja będzie w dobrym stanie.
                          Zgodnie z dyrektywą mają obowiązek zaproponować ci odkupienie części od ciebie w zamian za nową część. Czyli kupujesz nową pompę wody oddajesz starą więc na nową dostaniesz rabat. tak samo jest z innymi rzeczami (np: przepływomierz nawet jeśli ten co oddajecie jest uszkodzony :!: )
                          A dodam że jeśli chodzi o drogie rzeczy to czasami warto na takie coś pujść (np ze wspomnianym już przepływomierzem)

ps: mała historia dotycząca Audi ( A4 b5-b6, A6 C5 ): auta te mają FIS'a (wyświetlacz między zegarami) wadą tego wyświetlacza jest to że czasami potrafi zgubić linie (pojawiają się palące lub niedziałające poziome kreski) i teraz koszta:
                          - naprawa - mało punktów które to robią koszt około 500zł
                          - kupienie nowego z ASO - około 2 000zł
                          - kupienie z Allegro - 500-900zł - najczęściej jednak to liczniki wyjmowane z rozbitków a nie nowe
                          - kupienie nowego w ASO gdy oddajemy stary: około 300zł
                          O ortografie dba FF.
                          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• adi2009
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 105

No to nieźle. Problem jednak byłby w tym, że nie mam zamiary płacić 800zł w ASO tylko za to że wymienią rorząd. Oddanie własnej pompy w takiej sytuacji jest niemożłiwe. Dodzwoniłem się do Pana z Autoexpress i wszystko mi jasno wytłumaczył. Te zamienniki to tak jak napisałem: (INA, Ruville i SKF). Podobno ci sami producenci robią rozrządy do samochodów koncernu VW. Nie będzie tylko na nich znaczka VW czy Skody tylko ich macierzyste. Cena jaką mi zaproponowano za wymianę rozrządu (z gwarancją na 90tys) + wymiana elementów eksploatacyjnych przy 90 tys (m. in. olej, filtry itp.) i tak jest niższa niż sama wymiana rozrządu w ASO. Chyba powinienem być w 50% zadowolony. Kolejne 50% będzie jak już wszystko zrobią;-)

Komentarz

• rss
                              L&K
                              • 2009
                              • 1098

(INA, Ruville i SKF). Podobno ci sami producenci robią rozrządy do samochodów koncernu VW.
                              zgadza sie. tak samo jak np Valeo sprzedaje reflektory z logo producenta jak i wlasnym. roznica w cenie spora....

smarkaj na ASO, w ostatecznosci mozesz wycisnac na nich wągry...
                              kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Samiec
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4287
                                • Octavia I (1U2)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Swoj 3 rozrzad zalozylem firmy INA rolki, Ruville pompa wody, rolki INA byly w pudelkach Ruville
                                Po wymontowaniu orginalnego rozrzadu(kupionego i montowanego w ASO) okazalo sie ze tez jest wyprodukowany przez firme INA w fabryce w Niemczech, a moje zamieniki zostaly wyprodukowane bodajrze we Francji. Czy moze miec to jakies znaczenie co do jakosci? tego nie wiem :roll:
                                Zaoszczedzone pieniadze na zamienikach to bylo maksymalnie ~150zl wzgledem orginalnego rozrzadu dostepnego po za siecia ASO.
                                Jak narazie przejechalem na tym zamienniku 40kkm, jak bede wymienial go po 90kkm to porownam zluzycie rolek z org. Bo w orginale po 90kkm 2 rolki mialy juz luz, to zobaczymy jak bedzie w zamienniku :wink:
                                TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

Pracuję...